Dental implantlar son 20 yılda muazzam bir başarı elde etmiş ve kısmi ya da tamamen dişsiz hastalarda, implantın uzun süreli sağkalım sonuçları; implant tedavisini, rekonstrüktif diş hekimliği ile eşanlamlı hale getirmiştir. Ancak implantların uygun yerleştirilebilmesi için yeterli kemik hacmine ihtiyaç duyulur.
Eğer implant uygulanabilmesi için yeterli koşullar yoksa bu engelin üstesinden gelmek için; Alveolar Sırt (Ridge-Split) Genişletme, Yönlendirilmiş Doku Rejenerasyonu, Otojen Blok Kemik Grefti veya Alveolar Distraksiyon Osteogenezis (ADO) tercih edilebilir.
Yönlendirilmiş doku rejenerasyonu genellikle belirli bir yüksekliğe ve kalınlığa kadar implant uygulaması için yeterli kemik elde edilmesini sağlar. 6 mm’ye kadar orta büyüklükte defektler için otojen blok kemik greftleri iyi bir seçenek oluştururken, donör bölgesinde (hastanın kendisinden alınan kemik grefti operasyon sahasında) komplikasyonlara neden olabilir. 6 mm’den büyük defektler için alveolar distraksiyon osteogenezisi iyi bir alternatif oluşturmaktadır.
Distraksiyon osteogenezi, kemikte yapılan kesiyi takiben distraktörler ile gerilme prensibine bağlı olarak yeni kemik üretme yöntemidir. Aşamalı distraksiyon süreci kök hücrelerin farklılaşmasını, anjiogenezisi ve mineralleşmeyi sağlar. Distraksiyon osteogenezisi ile hem kemik hem de yumuşak doku kazanılabilir. Alveolar distraksiyon osteogenezisi (ADO) tek yönlü veya çift yönlü yapılabilir. 3 cm’den daha geniş defektlerde 2 adet distraksiyon aygıtı kullanılması gerekebilir.
Bursa’da Çene Cerrahı Uzmanı olarak hizmet veren Uzm. Dt. Taner Köroğlu, Bursa’da yetersiz kemiklerde implant planlanan hastalarda Alveolar Distraksiyon Osteogenezis işlemini Özel Bursa Uzmanlar Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nde yapmaktadır.