Sıkça Sorular Sorular

Sizden gelen sorulara verilen cevaplar yalnız bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir tedavi niteliği taşımamaktadır. Her vaka kendi içerisinde bağımsız olarak değerlendirilmelidir!!!

Gömülü Diş Tedavisi

S. Yirmi yaş dişim sürmüş durumda, yine de çekilmesine gerek var mı?

C. Yirmi yaş dişleri çoğu hastada çiğneme fonksiyonuna dahil olmayan dişlerdir. Bu dişler arka bölgede olduklarından estetik olarak da herhangi bir görsel değer taşımamaktadırlar. Ayrıca sürmüş yirmi yaş dişleri temizliği diş fırçalama sırasında genelde ihmal edilmektedir. Bu yüzden bu dişler çürümeye meyilli olup, komşu dişlerinde ara yüzlerinde çürümeye sebep olabilmektedir. Bu kriterler dikkate alındığında bu dişlerin koruyucu amaçlı çekilmesi hastanın yararına olabilmektedir.

S. Alt çene yirmi yaş dişim çekildi, üst çene yirmi yaş dişimin çekilmesine gerek var mı?

C. Karşıt çenede bulunan yirmi yaş dişleri çekildikten sonra genelde diğer çenede bulunan yirmi yaş dişi oklüzyonda fonksiyonunu yitirmektedir. Kapanışta olmayan sürmüş yirmi yaş dişleri karşı çeneye doğru uzama gösterebilmektedir. Uzayan yirmi yaş dişleri yanak bölgesini hastanın istemsiz olarak ısırmasına neden olabilir veya komşu diş ile arasında daha kolay yemek artığı birikmesine neden olabilir. Bu kriterler dikkate alındığında bu dişlerin koruyucu amaçlı çekilmesi hastanın yararına olabilmektedir.

S. Gömülü dişimde hiçbir ağrım yok, gene de çektirmek zorunda mıyım?

C. Gömülü dişlerin olası zararlarını önlemek amacıyla koruyucu amaçlı çekilmesinde fayda olabilmektedir. Bu durumu doktorunuzla beraber değerlendirmenizde fayda vardır.

S. Yirmi yaş dişimin yarısı çıktı, biraz daha beklesek tamamı gelmez mi?

C. Yirmi yaş dişi kemik içerisindeki pozisyonuna bağlı olarak tam olarak sürebilir veya gömülü kalabilir. Bu durumu alınan radyografiler ile değerlendirmek gerekir.
Tedavi Süresi

S. Gömülü diş çekimi kaç dakika sürer?

C. Gömülü diş çekimi veya sürmüş diş çekimi hakkında kesin bir süre vermek doğru olmaz. Diş çekimleri 30 dakika sürebildiği gibi 1,5 - 2 saatte sürebilir veya daha kısa, daha uzunda sürebilir. Bu durum tamamen işleme bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

S. Önceki diş çekimi 5 dakika sürdü, bu diş çekimi neden uzun sürdü?

C. Her diş çekimi kendi içinde bağımsız işlemdir. Önceki veya sonraki benzer işlemlerle kıyaslamak doğru değildir.

S. Önceki diş çekimi çok uzun sürmüştü, bu diş çekimi niye kısa sürdü?

C. Her diş çekimi kendi içinde bağımsız işlemdir. Önceki veya sonraki benzer işlemlerle kıyaslamak doğru değildir.
Ağrı

S. İşlem sonrası ağrım olursa ne yapmalıyım?

C. Diş çekimi sonrası ağrı birkaç gün devam edebilmektedir. İşlem sonrası ilk 48 saatte ağrı artış gösterirken, 48 saat sonrası ağrının azalması beklenmektedir. Mutlaka doktorunuzun size önerdiği tavsiyelere uyunuz. Eğer ağrınız devam ediyorsa veya artış gösteriyorsa yara bölgesinde kötü bir iyileşme veya komşu dişlerde çekim bölgesinden bağımsız farklı bir problem olabilir. Böyle bir durumda doktorunuza müracaat etmenizde fayda vardır.

S. Önceki diş çekiminde hiç ağrım olmamıştı, bu diş çekimi sonrası niye ağrım oldu?

C. Hasta diş çekiminin bir cerrahi operasyon olduğunun farkında olmalıdır. Her cerrahi operasyon sonrası hastalarda ağrı meydana gelebilir. Bu ağrı özellikle ilk 48 saatte kendini gösterir ve ilerleyen günlerde azalır. Eğer ağrılarınız 2.günden itibaren şiddetlenerek devam ediyorsa yara bölgesinde kötü iyileşme olduğunun göstergesidir ve pansuman yapılması gerekebilir. Böyle bir durumda doktorunuza başvurmanızda fayda vardır.

S. Önceki diş çekiminde çok ağrım oldu, bu diş çekimi sonrası hiç ağrım olmadı. Neden?

C. Her diş çekimi kendi içinde bağımsız işlemdir. Önceki veya sonraki benzer işlemlerle kıyaslamak doğru değildir. Her cerrahi operasyon sonrası hastalarda ağrı meydana gelebilir. Bazı hastalar bu süreci daha rahat atlatabilirken, bazı hastalarda bu süreç daha sıkıntılı ilerleyebilir.

S. Dişimi çektirdim, ağrım halen geçmedi?Neden?

C. Diş çekimi sonrası ağrı birkaç gün devam edebilmektedir. İşlem sonrası ilk 48 saatte ağrı artış gösterirken, 48 saat sonrası ağrının azalması beklenmektedir. Eğer ağrınız devam ediyorsa veya artış gösteriyorsa yara bölgesinde kötü bir iyileşme veya komşu dişlerde çekim bölgesinden bağımsız farklı bir problem olabilir. Böyle bir durumda doktorunuza müracaat etmenizde fayda vardır.

S. Dişimi çektireli birkaç gün oldu. Ağrı kesicisiz duramıyorum. Ne yapmalıyım?

C. Diş çekimi sonrası ağrı birkaç gün devam edebilmektedir. İşlem sonrası ilk 48 saatte ağrı artış gösterirken, 48 saat sonrası ağrının azalması beklenmektedir. Eğer ağrınız devam ediyorsa veya artış gösteriyorsa yara bölgesinde kötü bir iyileşme veya komşu dişlerde çekim bölgesinden bağımsız farklı bir problem olabilir. Böyle bir durumda doktorunuza müracaat etmenizde fayda vardır.

S. Günde ancak 6 tane ağrı kesici aldıktan sonra ağrım kesiliyor. Ne yapmalıyım?

C. Size reçete edilen her ilacın bir kullanım şekli ve dozu vardır. Yanlış kullanım şekli ve doz aşımı durumunda istenmeyen sistemik sonuçlarla karşılaşılabilir. Eğer ağrınız devam ediyorsa veya artış gösteriyorsa yara bölgesinde kötü bir iyileşme veya komşu dişlerde çekim bölgesinden bağımsız farklı bir problem olabilir. Böyle bir durumda doktorunuza müracaat etmenizde fayda vardır.

S. Diş çekimi sonrası antibiyotik yazılmadığından ağrım geçmedi. Antibiyotik alsam geçer mi?

C. Her diş çekimi sonrası veya her ağrı durumunda antibiyotik yazılmasına gerek yoktur. Yapılan operasyona göre doktorunuz tarafından antibiyotik yazılmasına ihtiyaç duyulabilmektedir. Ancak iyileşme periyodunda enfeksiyon başlamasına bağlı olarak doktorunuz size antibiyotik reçete etme ihtiyacı duyabilir. Bu yüzden böyle bir durumda öncelikle doktorunuza müracaat etmenizde fayda vardır.
İşlem Sonrası Şişlik (Ödem), Morluk (Hematom), Kanama

S. Önceki diş çekimimden sonra çok şişlik, morluk, ağrı oldu, bu çekimden sonrada olur mu?

C. Her işlemi kendi içerisinde bağımsız olarak değerlendirmek gerekir.

S. Diş çekimi sonrası bütün hafta buz uygulasam şişliğim daha az olur mu?

C. Diş çekimi sonrası ilk 24 saat buz uygulaması yeterli olmaktadır.

S. Diş çekimi sonrası buzu direkt cildime tutsam, daha az şişer mi?

C. Buz uygulamasını direkt cilde uygularsanız cildinizde soğuk yanığı meydana gelebilir. Bu yüzden buz uygulamasını yaparken buzu bir tülbent veya bez ile sarmanızda fayda vardır.

S. Diş çekimi sonrası yüzümdeki şişlik halen gitmedi, normal mi?

C. Diş çekimi sonrası şişlik (ödem) 3. güne kadar artış gösterir ve 3. günden itibaren azalma gösterir. işlemden 1 hafta sonra şişlik büyük oranda kaybolurken, tamamen kaybolması 2 haftayı bulabilmektedir.

S. İşlem sonrası şişlik olur mu?

C. İşlem sonrası ilk 48 saat içerisinde operasyon sahasında iyileşmenin başlamasıyla yüz bölgesinde ödem (şişlik) meydana gelebilir. Ödem miktarı kişiden kişiye, işlemden işleme farklılık gösterebilir.

S. Arkadaşımın yüzü çok şişti, benim yüzüm şişmese olmaz mı?

C. İşlem sonrası ilk 48 saat içerisinde operasyon sahasında iyileşmenin başlamasıyla yüz bölgesinde ödem (şişlik) meydana gelebilir. Ödem miktarı kişiden kişiye, işlemden işleme farklılık gösterebilir.

S. İşlem sonrası morluk olur mu?

C. İşlem sonrası ilk 48 saat içerisinde operasyon sahasında iyileşmenin başlamasıyla yüz bölgesinde ödem (şişlik) meydana gelebilir. Bu ödemle birlikte bazen cilt bölgesinde morarma (hematom) da meydana gelebilir. Bu morluk birkaç gün içerisinde yeşil ve sarı renklere dönüşerek kaybolur. Morluk derecesi kişiden kişiye, işlemden işleme farklılık gösterebilir.

S. İşlem sonrası çok kanamam olursa ne yapmalıyım?

C. İşlem sonrası ilk birkaç gün sızıntı şeklinde kanama olması normaldir. Ancak anormal bir kanama varlığında veya sizi rahatsız eden bir kanama varlığında doktorunuza müracaat etmenizde fayda vardır.

S. İşlem sonrası çekim bölgesinde kanama olursa peçete koyabilir miyim?

C. Çekim bölgesine doktorunuzun size verdiği gazlı bez dışında hiçbir yabancı cisim koymayınız. Bu yabancı cisimler bölgede reaksiyon yapabilir.
İşlem Öncesi ve Sonrası Antibiyotik Kullanımı

S. Dişim çok ağrıyordu, antibiyotik aldım geçti. Gene de çektirmek zorunda mıyım?

C. Dişiniz ağrıyorsa, bu ağrının diş çürüğü, gömülü diş, diş eti hastalığı veya farklı bir dental sorunla ilişkisi olma ihtimali yüksektir. Antibiyotik bu sorunların çözümü olmamakta, bu sebeplerden kaynaklı olası bölgesel enfeksiyonun şiddetlenmesini önleyici bir etkisi olmaktadır. Bu yüzden diş ağrısının ana etkeni giderilmeden aynı şikayetlerle yakın zamanda karşılaşma olasılığınız çok yüksektir.

S. Dişimi çektirmesem, sadece ilaç kullansam geçmez mi?

C. Dişiniz ağrıyorsa, bu ağrının diş çürüğü, gömülü diş, diş eti hastalığı veya farklı bir dental sorunla ilişkisi olma ihtimali yüksektir. İlaç kullanımı bu sorunların ana çözümü olmamaktadır.

S. Verdiğiniz ilaçlar kaşıntı, mide ağrısı, baş dönmesi yaptı, kullanmak zorunda mıyım?

C. Bazen ilaç kullanımında istenmeyen yan etkilerle karşılaşılabilmektedir. Böyle durumlarda mutlaka doktorunuza müracaat ediniz. Doktorunuz ilaç değişikliği yapılmasına gerek duyabilir.

S. Dişimde enfeksiyon var, hemen çekilir mi?

C. Enfeksiyon akut veya kronik olmak üzere iki türlü seyretmektedir. Akut enfeksiyonda hastanın yüz bölgesinde ani başlayan şişlik ve şiddetli ağrı mevcut iken, kronik enfeksiyonda enfeksiyon sessiz bir şekilde ilerlemektedir. Hiçbir ağrı şikayeti mevcut olmayan çoğu hastada diş çürüğü, gömülü diş, diş eti hastalığı veya farklı bir dental sorun var ise kronik enfeksiyon mevcuttur. Bu vakalarda direkt olarak duruma göre müdahale yapılabilmektedir. Ani başlayan şişlik ve ağrı şikayeti ile kliniğe başvuru yapan hastalarda ise genelde apse mevcuttur ve hastanın sistemik durumuna göre değerlendirme yapılarak ilk uygulanması gereken tedavi profilaksi (işlem öncesi antibiyotik kullanımı) altında apsenin drene edilmesidir. En iyi drenaj yöntemlerinden biride diş çekimidir. Ancak her vakanın kendine göre değerlendirilmesinde fayda vardır.

S. Doktorumun diş çekimi sonrası antibiyotik yazması gerekmiyor muydu?

C. Her diş çekimi sonrası veya her ağrı durumunda antibiyotik yazılmasına gerek yoktur. Yapılan operasyona göre doktorunuz tarafından antibiyotik yazılmasına ihtiyaç duyulabilmektedir.

S. Antibiyotiğimi bitirmesem olmaz mı?

C. İlaçlarınızı doktorunuzun tavsiye ettiği gibi kullanınız. Kendi kararlarınızla yapacağınız ilaç değişiklikleri istenmeyen sonuçlarla karşılaşmanıza neden olabilir.

S. Diş çekimi sonrası ilaç kullanmak zorunda mıyım?

C. Doktorunuzun size önerdiği tavsiyelere uyunuz.
Tedavi Sonrası İyileşme Süreci ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

S. Diş çekim yeri 1 hafta geçti hala kapanmadı, ne zaman kapanır?

C. Diş çekildikten sonra yara yerinin tamamen kapanması 3 - 6 hafta arasında sürebilmektedir. Bu süreç içerisinde yara yerinin temizliği, yara iyileşmesi bakımından önemlidir.

S. Diş çekimi sonrası dişlerimi fırçalamak zorunda mıyım?

C. Diş çekimi sonrası yara bölgesinde gıda artığı birikmemesi, yara iyileşmesi açısından önem taşır. Doktorunuzun size önerdiği doğrultuda ağız hijyeniniz sağlamanız gereklidir.

S. Diş çekimi sonrası yemek ne zaman yiyebilirim?

C. Diş çekimi sonrası bölgede lokal anesteziye bağlı uyuşukluk geçtikten sonra (ortalama 2 saat) yemek yemeye başlayabilirsiniz.

S. Diş çekimi sonrası 48 saat sigara içilmemesi gerektiğini belirttiniz, en azından 1-2 tane içsem olmaz mı?

C. Diş çekimi sonrası en azından ilk 48 saat sigara içilmemelidir. Yara iyileşmesi üzerine olumsuz etkisi vardır.
Tedavi Sonrası Dil ve Dudak Bölgesinde Uyuşukluk

S. İşlem sonrası dudağımda uyuşukluk kalır mı?

C. Belirli operasyonlar sonrası dudak ve dil bölgesinde uyuşukluk kalabilir. 6-8 hafta arasında büyük oranda uyuşukluk geçmesine rağmen bazı vakalarda uyuşukluğun geçmesi 1.5 yılı bulabilmektedir.

S. İşlem sonrası dudağımda uyuşukluk kaldı, geçer mi?

C. 6-8 hafta arasında büyük oranda uyuşukluk geçmesine rağmen bazı vakalarda uyuşukluğun geçmesi 1.5 yılı bulabilmektedir.

S. İşlem sonrası dilimde uyuşukluk kaldı, geçer mi?

C. 6-8 hafta arasında büyük oranda uyuşukluk geçmesine rağmen bazı vakalarda uyuşukluğun geçmesi 1.5 yılı bulabilmektedir.

İLETİŞİM

Özel Opera Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Akpınar Mh. 367.Sokak No:2 EFE PLAZA Kat:5 D:74 Osmangazi/BURSA

0 224 334 11 91

Çalışma Saatleri

Hafta içi: 9:30 - 18:30

Cumartesi: 10:00 - 15:00

Pazar: Kapalı