KÖK UCU REZEKSİYONU

Kök ucu rezeksiyonu (apikal kök rezeksiyonu) endodontide önemli bir tedavi seçeneğidir. Dişe yapılan kök kanal tedavisi kök kanal sisteminin karmaşıklığı veya işlemsel hatalar nedeniyle başarısız olabilir. Yapılan kanal tedavisi sonrası başarısızlık gelişmişse veya diş kök ucunda gelişen enfeksiyon kontrol altına alınamamışsa kök ucu rezeksiyonu, dişin ağızda tutulabilmesi için alternatif bir tedavi seçeneğidir. Diş kök kanal sisteminde bakteriyel enfeksiyonun tekrarlaması, diş kanal tedavisinden sonra başarısızlığın ana nedenlerinden biridir. Bu yüzden kanal tedavisi yapılmış bir dişte tekrarlayan enfeksiyonlarda dişin ağızda kalması isteniyorsa ya kanal tedavisi tekrarlanır; ya kök ucu rezeksiyonu yapılarak dişin kök ucundan tıkama sağlanır; ya da hem kanal tedavisi hem kök ucu rezeksiyonu birlikte uygulanır. Bursa’da Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı olarak hizmet veren Uzm. Dt. Taner Köroğlu Bursa’da diş kök ucu rezeksiyonu (apikal kök rezeksiyonu) uygulamalarını Özel Opera Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nde yapmaktadır.

Kök Ucu Rezeksiyonu Kriterleri

Apikal kök rezeksiyonu endodontik mikrocerrahide en önemli tedavilerden biridir. Dişin kök ucunda yer alan anatomik varyasyonlar diş kanal tedavilerinin başarısız olma ihtimalini yükseltmektedir. Apikal kök rezeksiyonu dişin kök ucunda yer alan anatomik varyasyonların çoğunu ortadan kaldırmaktadır. Apikal kök rezeksiyonu ayrıca endodontik tedaviden kaynaklanan hataların (kök kanal perforasyonu vb.) onarımına izin verir. Apikal kök rezeksiyonunda asıl amaç dişin kök ucu bölgesindeki iyileşme için elverişli biyolojik koşulları sağlamaktır. Ancak apikal kök rezeksiyonu ile birlikte dişin toplam kök uzunluğu ve desteklenen kök yüzeyi miktarı azalmakta ve dişin biyomekanik tepkisinde değişiklikler meydana gelmektedir. Buna bağlı olarak dişte istenmeyen stres dağılımları meydana gelebilir ve bu durumda dişin hareketliliğinde artış ile sonuçlanabilir. Bu nedenle kanal tedavisi yapılmış bir dişin kök ucu rezeksiyonu planlanırken uzun süreli prognozunu sağlamak için yalnız biyolojik açıdan değil, biyomekanik açıdan da değerlendirmek önemlidir. Buna göre dişin kanal tedavisinin yenilenmesine, kök ucu rezeksiyonuna veya dişin çekimine karar verilir.

Tedavi Süreci

ÖNEMLİ BİLGİ: Genelde uygulanan tedavi süreci aşağıdaki tabloda belirtilmiştir. Burada belirtilen tedavi süreci bilgilendirme amaçlıdır. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez. Her hekimin uyguladığı tedavi yöntemi hekimden hekime farklılık gösterebilir. Ayrıca her hastaya uygulanan tedavi yöntemleri hastadan hastaya farklılık gösterebilir. Tedavi süreçleri ve operasyon sonrası karşılaşılabilecek durumlar kişiden kişiye değişebileceği gibi, aynı kişide yapılan önceki operasyonlara kıyasla farklılık gösterebilir. Tedavi sürecinde hekiminizin ek tedavi yöntemleri uygulaması veya tedavi yöntemini değiştirmesi gerekebilir!!!!!

İlk Muayene

Kanal tedavisi yapılmış dişin mevcut durumu değerlendirilir. Dişin kök ucu rezeksiyonu için uygunluğu değerlendirilir.

Kanal Tedavisinin Yenilenmesi?

Önceden yapılmış kanal tedavisi, kök ucu rezeksiyonu için yeterli şartları sağlamıyorsa kanal tedavisinin yenilenmesi gerekebilir. Bu tedavi süreci birkaç haftayı alabilir.

Kanal Tedavisi Sonrası Dişin Durumunun Değerlendirilmesi

Kanal tedavisi yapıldıktan sonra kök ucunda mevcut lezyon iyileşmişse diş takip edilir. Lezyonda yeterli iyileşmezse sağlanamadıysa kök ucu rezeksiyonu işlemi yapılır.

Operasyonun Yapılması

Operasyon Sonrası (1.-3. Gün)

- Sızıntı şeklinde kanama
- Sızlama şeklinde ağrı
- Belirli operasyonlar sonrası yüz bölgesinde şişlik ve morarma (3.güne kadar artış gösterebilmektedir. Şişlik ve morarmanın derecesi operasyona bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.)
- 48 saatten sonra devam eden şiddetli ağrı durumunda yara bölgesine pansuman yapılması gerekmektedir. Yara bölgesine 1 kere pansuman yapılması yeterli olabildiği gibi, birkaç sefer pansuman yapılması da gerekebilir.
- Belirli operasyonlar sonrası dudak ve dil bölgesinde uyuşukluk (6-8 hafta arasında büyük oranda uyuşukluk geçmesine rağmen bazı vakalarda uyuşukluğun geçmesi 1.5 yılı bulabilmektedir.)

Dikişlerin Alınması (7. Gün)

Kontrol (6.Ay)

Hastanın hiçbir şikayeti yoksa ve alınan radyografilerde kök ucunda bulunan lezyon iyileşmişse rutin diş kontrollerine devam edilir. Aksi bir durumda tedavinin yenilenmesi veya dişin çekimi gerekebilir.

İLETİŞİM

Özel Opera Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Akpınar Mh. 367.Sokak No:2 EFE PLAZA Kat:5 D:74 Osmangazi/BURSA

0 224 334 11 91

Çalışma Saatleri

Hafta içi: 9:30 - 18:30

Cumartesi: 10:00 - 15:00

Pazar: Kapalı